Krakau, 8-daagse kerstreis, Polen

Krakau, 8-daagse kerstreis

€ 0,00

In Polen wordt de kerst altijd groots gevierd

Krakau is dé kerststad bij uitstek, mede doordat binnen de Poolse cultuur Kerst altijd groots wordt gevierd. Tijdens de reis ontdekken we o.a. de gastvrijheid van de Polen en de prachtige stad Krakau. De stad heeft een mooi en goed bewaard centrum. We vinden hier onder andere het Rynek Glowny Marktplein. Het plein heeft tijdens de...

bekijk beschikbaarheid en boek direct

In Polen wordt de kerst altijd groots gevierd

Krakau is dé kerststad bij uitstek, mede doordat binnen de Poolse cultuur Kerst altijd groots wordt gevierd. Tijdens de reis ontdekken we o.a. de gastvrijheid van de Polen en de prachtige stad Krakau. De stad heeft een mooi en goed bewaard centrum. We vinden hier onder andere het Rynek Glowny Marktplein. Het plein heeft tijdens de kerstdagen een sprookjesachtig uiterlijk. Maar ook het Wawelpaleis en de statige gebouwen maken Krakau tot een van de mooiste steden van Oost-Europa. De stad wordt dan ook niet voor niets ‘het Florence van Polen’ genoemd. Verder staan onder andere Wroclaw, Zakopane en de zoutmijnen van Wieliczka op het programma, tel hier het comfortabele hotel bij op en een heerlijke kerstreis staat voor u klaar! 

Hotelinformatie:
We overnachten in het 3 sterren historische hotel Polonia, gelegen in het oude centrum van Krakau op slechts 650 meter van de Grote Markt. Het hotel kijkt uit op het Slowacki-theater en de Barbakan van Krakau. De kamers zijn klassiek en traditioneel ingericht en hebben een eigen badkamer met douche. In het eigen restaurant wordt tijdens de kerstdagen een 4-gangen diner geserveerd. In de ochtend staat een uitgebreid ontbijt klaar. Beoordeling Booking.com 8.5.

Faciliteiten

  • Restaurant
  • Bar
  • Lift
  • Wifi (gratis)

Kamer

  • Wifi (gratis)
  • Televisie
  • Föhn
  • Badkamer met douche 

Dag 1 - Heenreis
Nadat u thuis bent opgehaald nuttigen we eerst een kopje koffie. Na de korte kennismaking rijden we naar Polen. We maken een tussenovernachting nabij de Poolse grens.

Dag 2 - Wroclaw o.l.v. gids
Na het ontbijt rijden we naar Wroclaw, het vroegere Breslau. We bezoeken hier de prachtige binnenstad. Vooral het marktplein is een publiekstrekker. We krijgen een rondleiding door de stad. Daarna vervolgen we de weg naar Krakau.

Dag 3 - Krakau o.l.v. gids
Krakau staat vandaag op het programma. De gids zal vanuit het hotel met ons mee gaan en ons deze prachtige stad laten zien. Het is de vroegere hoofdstad van Polen en was eeuwenlang het centrum van handel en cultuur. Geniet van de prachtige bouwwerken in verschillende stijlen met als middelpunt het Rynek Glowny plein met de lakenhallen en de Mariacki (Maria) Kerk. Ook het Wawel paleis, dat eeuwenlang de residentie is geweest van de Poolse Koninklijke familie, staat hier. President Kaczynski ligt hier ook begraven. Krakau is aangewezen door UNESCO als monumentenstad. U hebt tevens nog voldoende tijd om zelf de stad te bezichtigen. In de avond krijgt u een 4-gangen diner geserveerd. Na het diner kunt u de kerstmis bijwonen in de kerk.

Dag 4 - Eerste kerstdag - Kerstmarkt Marktplein
Na het ontbijt bent u vrij om het centrum te bezoeken. Op 25 en 26 december vinden we op het marktplein de kerstmarkt. U kunt hier terecht voor lokale delicatessen, handgemaakte kerstdecoraties, sieraden en andere kerstspullen. Ook vinden we hier de ‘szopka’s’. Dit zijn zelfgemaakte kerststallen met een Poolse uitstraling, gemaakt door verschillende Krakause families. De kerststal is vaak een bouwwerk bestaande uit meerdere verdiepingen en veelal een replica van een gebouw in de stad. Geniet van de gezellige sfeer in de stad. In de avond staat er een goed kerstbuffet voor ons klaar.

Dag 5 - Tweede kerstdag - Zakopane
Na het ontbijt maken we een natuurtocht door het Tatragebergte. We bezoeken hier Zakopane, dat zich bevindt in het hart van het skigebied. De hoofdstraat Krupowki is in de winter de gezelligste straat van de stad met vele leuke winkeltjes. Op tweede kerstdag zijn alle winkels geopend. Er is dus genoeg te zien en te beleven in Zakopane Voor het 4-gangendiner worden we weer in ons hotel verwacht.

Dag 6 - Vrije ochtend en bezoek zoutmijnen van Wieliczka
In de ochtend bent u vrij. Tip: breng een bezoek aan de prachtige stad. In de middag maken we een excursie naar de 700 jaar oude zoutmijn van Wieliczka. De mijn is een van de oudste zoutmijnen in de wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Wieliczka zoutmijn is geen gewone zoutmijn. Mijnwerkers delfden er namelijk niet alleen zout, maar ze maakten uit steenzout ook de prachtigste beeldhouwwerken en decoratieve elementen. Er is zelfs een compleet in zout uitgehouwen kerk. De gids zal ons een rondleiding geven.

Dag 7 - Vredeskerk in Jawor
We nemen afscheid van Krakau. Polen heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in haar wegennet. We rijden dan ook over een nieuwe autosnelweg naar ons overnachtingadres. Onderweg maken we een stop bij de vredeskerk in Jawor. De kerk is gebouwd in de 17de eeuw en bedoeld als verzoening tussen de katholieken en protestanten om zo de godsdienstoorlogen in Europa te beëindigen. Niet alleen het verhaal achter de kerk is bijzonder maar ook het gebouw zelf. Het is namelijk het grootste religieuze bouwwerk dat gebouwd is van hout, leem en stro. Zowel van buiten als van binnen is het echt bijzonder.

Dag 8 - Terugreis
Na het ontbijt zullen wij onze terugreis vervolgen naar Nederland. We sluiten de dag af met een heerlijk 3-gangen diner.

Inclusief

gids in Wroclaw
gids in Krakau
kabelbaan in Zakopane
entree met gids in Wieliczka
entree Vredeskerk in Jawor
2 x uitgebreid kerst buffet
van-deur-tot-deur service
vervoer per luxe touringcar met minimaal 85 cm stoelruimte
verblijf in een 2-persoonskamer
verzorging op basis van halfpension
afscheidsdiner

Exclusief

overige entreegelden en lunches

Minimum en maximaal aantal deelnemers 

Het minimum aantal deelnemers is 25 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen  voor vertrek op de hoogte gesteld.

Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.

Onze reisvoorwaarden

Polen

Polen heeft een oppervlakte van 312.684 km² waarmee het ca 7,5 x zo groot als Nederland is en ligt in het oosten van Europa. Polen grenst aan 7 landen: Duitsland in het westen, de Russische enclace Kaliningrad Oblast, Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne in het oosten en Tsjechië en Slowakijke in het zuiden. Polen heeft aan de noordkant en kustlijn van 491 km aan de Oostzee. De rivier de Oder en de Neisse vormen grotendeels de grens met Duitsland.

In het noordwesten is het eiland Wolin te vinden, alsmede de schiereilanden Hel en Mierzeja Wislana.

Landschap
Het landschap van Polen is in 3 variëteiten op te delen. Het noorden van Polen wordt gekenmerkt door een merengebied en een kuststrook met een zandstrand van 440 km. Mazurië is een uitgestrekt merengebied met ca 1000 meren wat in het noordoosten van Polen ligt. In het midden van Polen ligt een strook met laagvlaktes, moeraslanden en dichte bosgebieden. In het zuiden zijn hoogvlakten en gebergten te vinden. Deze hoogvlakten hebben een afzonderlijk verloop. Er zijn terreinen die getypeerd worden door rivierdalen en de vele holle wegen die zich in de boslagen gevormd hebben. Ook zijn er landschappen die grotendeels beheerst worden door kalken eilandbergen en ravijnen en grotten.

Flora & fauna
Na de laatste ijstijd is de huidige typisch Midden-Europese vegetatie ontstaan. In de bergen en moerasgebieden treft men nog overblijfselen van de tussentijden aan zoals de dwergberk. Er is veel bos verloren gegaan door de beide wereldoorlogen en de ontginningen sinds de 13e eeuw. Nog ca 27% van het oppervlakte is bedekt met bos. Het beroemde Puszcza Bialowieska is het laatste restand van de oerwouden die ooit in heel Polen voorkwamen. Circa 80% van de staatsbossen is naaldwoud (met name de lariks en de grove den), het overige deel is loofwoud  met de beuk, eik, berk, linde en els. De Poolse lariks en Ojców berk zijn enkele inheemse soorten. In de heide- en moerasgebieden zijn ca 600 soorten mos en 1500 soorten paddestoelen te vinden. De klaproos is de nationale bloem van Polen, de treurwilg en witte els zijn de nationale bomen. 

In de dierenwereld heeft zowel een Oost-Europees als Midden-europees karakter. De siezel en soeslik (verwant aan de eekhoord) bereiken hier hun westgrens. Ook zijn er enkele noordelijke elementen te zien, zoals de eland. In het woud van Bialowieska lopen wisenten (de grootste Europese zoogdieren) vrij rond.

Delen van Pommeren en Wielkopolska en de uitgestrekte Mazurische meren zijn een belangrijke broedplaats voor oa de knobbelzwaan, aalscholver, kraanvogel en zwarte ooievaar. Ook komen hier wilde eenden, wilde ganzen, grijze reigers, visatenden en raven voor. De witte ooievaar broedt in Mazurië. Op de grens met Tsjechië en Slowakije ligt het Tartagebergte net een nationaal park. Hier zijn de bruine beren, het grootst bekende gemzenras, everzwijnen, wilde katten, lynxen en wolven. Buidelratten, eekhoorns, hamsters, herten, reeën en relmuizen zijn vanaf het oosten en zuiden van Europa naar Polen gekomen.

Er komen 55 soorten vis voor in de rivieren en meren van Polen, zoals de baars, karper, snoek, harder, brasem, zal, paling, witvis en forel.

De nationale vogel van Polen is de witte adelaar. De zwarte ooievaar wordt als een niet erkend nationaal symbool beschouwd. 

Hoofdstad
De hoofdstad van Polen is Warschau met bijna 2.000.000 inwoners en een oppervlakte van 516,9 km². De rivier de Vistula stroomt door de stad. In de stad zijn de zowel de invloeden van de voormalige Sovjet-Unie als van het moderne Europa terug te vinden.

Taal
Het Pools is de officiële taal van Polen. Tot de 16e eeuw was het Latijn de officiële geschreven taal. Nog steeds zijn er veel Latijnse woorden in de gesproken taal terug te vinden.

Klimaat
Polen heeft een gematigd landklimaat met vrij warme zomers en vrij koele winters. Polen is één van de droogste landen van Europa. De buien en depressies vanaf de Noordzee kunnen Polen moeilijk bereiken. Langs de noordkust zorgt de Oostzee voor meer warmte in de winter en verkoeling in de zomer.

    

gem. max.
  temp. (°C)

gem.
  min.

  temp. (°C)

gem. zonuren
  per dag

gem.
 
zee
  temp. (°C)

januari

-1

-7

1

4

februari

1

-6

2

3

maart

6

-2

4

3

april

13

3

5

4

mei

19

8

7

8

juni

22

11

8

13

juli

24

12

8

16

augustus

23

12

7

18

september

18

9

5

15

oktober

13

4

3

12

november

6

0

2

9

december

1

-4

1

6

Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dit geldt niet voor de reizen naar het Verenigd Koninkrijk die met de boot vanuit IJmuiden vertrekken, dan wordt u met de taxi naar de ferry in IJmuiden gebracht. Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming. 

Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, m.u.v. Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant. 

Parkeren is gratis.

 

Gemiddelde beoordeling
Krakau, 8-daagse kerstreis
0
Onbekend
Op basis van 0 reviews
Vervoer
Verblijf
Programma
Vul hier uw beoordeling in
Vervoer
Verblijf
Programma
Velden met een * zijn verplicht
Op dit moment zijn er geen vertrekdata beschikbaar
Sinds 1933 bent u bij ons aan het juiste adres voor het huren van een touring car met chauffeur.

Touringcar huren met chauffeur

Wilt u met en groep op stap en verlangt u net even wat meer, huur dan bij Bak Reizen een luxe touringcar. Uw luxe touringcar is nooit ouder als 3 jaar en heeft een ruim ingestelde stoelafstand van 85 cm incl. tafels en mocht u dit wensen tevens; airconditioning, mediaspeler, koelkast, stoelen met verstelbare rugleuningen, ABS enzovoort.  Een luxe touringcar met professionele chauffeur huurt u bij Bak Reizen.

Busreizen Europa

Helaas brengen wij in 2022 geen eigen kerstprogramma uit.
De reden hiervan is dat veel van onze partners waar we mee samenwerken besloten hebben niet open te gaan door een gebrek aan personeel.

In december ontvangt u van ons de folder voor zomerseizoen 2023.

U kunt bij ons wel terecht om voor groepen touringcars te huren.