Prachtig Roemenië
Roemenië is misschien wel het mooiste land in Oost Europa. Het land is economisch minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld Hongarije maar door de vele bezienswaardigheden en de prachtige natuur is het een geweldig...
Prachtig Roemenië
Roemenië is misschien wel het mooiste land in Oost Europa. Het land is economisch minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld Hongarije maar door de vele bezienswaardigheden en de prachtige natuur is het een geweldig...
Prachtig Roemenië
Roemenië is misschien wel het mooiste land in Oost Europa. Het land is economisch minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld Hongarije maar door de vele bezienswaardigheden en de prachtige natuur is het een geweldig vakantieland. De mensen zijn gastvrij en behulpzaam.
In de oude steden lijkt de tijd wel 50 jaar stil te hebben gestaan. Schaapsherders die door de heuvels trekken, ossen en paarden die voor vervoer van goederen zorgen, water dat wordt geput uit een bron, maar ook rijke Roemenen die in de nieuwste auto's rijden. Dit contrast is wat we gaan tegenkomen tijdens deze reis. Het zal een belevenis worden die u niet snel zult vergeten.
We overnachten in de volgende hotels:
3-sterren Hotel Zur Post in Velburg (beoordeling Booking.com 8.3),
3-sterren hotel in Boedapest,
3-sterren Hotel Sarmis in Deva, (beoordeling Booking.com 7.8),
3-sterren Hotel Class in Sibiu (beoordeling Booking.com 8.8),
3-sterren hotel in Boekarest,
4-sterren hotel in Predeal,
3-sterren Hotel Everest in Târgu Mureș (beoordeling Booking.com 8.7)
of hotels van vergelijkbare categorie.
Dag 1 Heenreis
Nadat u thuis bent opgehaald, wordt u naar de touringcar gebracht die bij ons restaurant klaarstaat. Hier krijgt u een kopje koffie aangeboden, waarna we aan onze reis beginnen. Aan het eind van de middag arriveren we in Zuid-Duitsland voor de overnachting.
Dag 2 – Oostenrijk en Hongarije
Via een mooie route door Oostenrijk, langs de Donau, komen we aan in de omgeving van Boedapest, Hongarije voor het diner en de overnachting.
Dag 3 Boedapest o.l.v. gids
Vandaag maken we kennis met Boedapest. Onder leiding van een Nederlandssprekende gids maken we een rondtour door de stad. We beginnen aan de Pest en zien hier o.a. het Parlement, de Synagoge, het Operahuis en de Centrale Markthal. We brengen ook een bezoek aan de Sint-Stefanusbasiliek. Na de tour bezoeken we de Centrale Markthal; beleef de sfeer en aanschouw de typisch Hongaarse producten.
Dag 4 Deva
We rijden Roemenië binnen, hier komt de gids bij ons aan boord en deze zal ons tijdens het verblijf in Roemenië vergezellen. Via een mooie route, waar u al een indruk krijgt van het land, komen we aan in Deva voor de overnachting.
Dag 5 Sibiu
We verlaten Deva en rijden naar Huneduara, in het verleden een belangrijk centrum van de ijzerindustrie van Roemenië. Naast de moderne fabrieken zijn er ook nog oude bouwwerken te zien, zoals het kasteel Castelul Corvinestilor dat mooi is gerestaureerd. Het is in de 14e eeuw gebouwd op de overblijfselen van oude Romeinse verdedigingswerken. De ridderzaal en de Capistratoren zijn een bezoek meer dan waard.
Na het bezoek rijden we via een mooie route naar de stad Sibiu. Deze oude middeleeuwse stad ligt in het hart van Roemenië en aan de voet van de Transsylvanische Alpen. Onze gids geeft een rondleiding door de gekleurde straatjes en gezellige pleinen in de binnenstad. We overnachten in de omgeving van Sibiu.
Dag 6 – Van Sibiu naar Boekarest
Vandaag gaan we op weg naar Boekarest, deze stad wordt ook wel “klein Parijs” genoemd. Dit komt door de brede boulevards zoals Bulevardui Unirli; deze is vier centimeter smaller dan de Avenue des Champs-Élysées. We brengen een bezoek aan het regeringsgebouw, een immens bouwwerk dat zeker indruk zal maken. We overnachten in Boekarest.
Dag 7 – Boekarest met stadstour en stadswandeling
Vandaag maken we met de gids een stadstour, we komen langs de high lights van de stad. Daarna kunt u met de gids mee voor een stadswandeling of u kunt op eigen gelegenheid de stad verkennen. ’s Middags bent u vrij. Een echte aanrader is het Cismigiupark, het oudste park van Boekarest dat in de 19e eeuw werd aangelegd. Hiervoor moest een stuk moeras worden drooggelegd. Het park vormt een groene oase van rust middenin een drukke hoofdstad.
Dag 8 - Kasteel van Dracula en Predeal
We verlaten Boekarest en rijden naar Bran voor een bezoek aan Kasteel Bran, ook wel “het kasteel van Dracula” genoemd. Het kasteel vertelt vele sages en legendes, waaronder die van Graaf Dracula.
Predeal is gelegen aan de Prahova vallei en is omgeven door vijf massieven: Postavarul , Piatra Mare , Bucegi , Baiului en Fiţifoi. Predeal is de hoogste stad in Roemenië, we vinden hier tevens ons overnachtingshotel.
Dag 9 Sighosoara, wijnproeven en folklore-avond
Na het ontbijt rijden we naar Sighisoara. Dit fraaie vestingstadje is grotendeels ommuurd door de burchtheuvel, waarvan de muren en hoektorens voor een groot gedeelte nog intact zijn. Via een fraaie poorttoren betreedt men het stadje. Binnen de vesting staat de bergkerk. Vanaf de burchtheuvel hebt u een prachtig uitzicht op het lager gelegen gedeelte van de stad en op een schitterende, orthodoxe kathedraal. Na het bezoek rijden we naar een wijnkelder voor een wijnproeverij. De laatste avond in Roemenië sluiten we af met een traditioneel diner met een folklore programma in ons hotel in Târgu Mureș.
Dag 10 Cluj en Boedapest
Na een vroeg ontbijt vertrekken we naar Cluj en brengen een bezoek aan de Saint Michael Kathedraal. We rijden door naar Hongarije en bij de grens nemen we afscheid van onze gids. Voor het diner komen we aan bij ons hotel in de omgeving van Boedapest.
Dag 11 - Zuid-Duitsland
Van Boedapest naar Zuid-Duitsland. Bij voldoende tijd maken we nog enkele stops bij wat leuke locaties. In de avond komen we aan in ons hotel voor de overnachting.
Dag 12 - Terugreis
Nederland is in zicht. We rijden de laatste kilometers. Voordat we afscheid van elkaar nemen hebben we nog een heerlijk diner waarna u wordt thuisgebracht.
Inclusief
Exclusief
Niet vermelde entreegelden en lunchesMinimum en maximaal aantal deelnemers
Het minimum aantal deelnemers is 24 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen voor vertrek op de hoogte gesteld.
Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.
Roemenië
Roemenië is een republiek dat in Zuid-Europa ligt. Met een totale oppervlakte van 237.500 km² is Roemenië bijna 6x zo groot als Nederland.
Roemenië wordt omringd door Moldaviä, Oekraïne, Hongarije, Servië en Bulgarije. Voor het grootste deel wordt de grenslijn bepaald door water: de Donau bij de grens met Bulgarije, de Prut bij de grens met Moldavië, de Tisza bij de grens met Oekraïne en in het oosten de Zwarte Zee.
Landschap
In Roemenië is zowel bergland, hoogvlakten al laagvlakten te vinden. De gemiddelde hoogte is slechts 350 m, ook al doet het bergachtige karakter anders vermoeden. Met 2548 meter is de Moldoveanu in het Fagarasgebergte in de Transsylvaanse Alpen het hoogste punt in Roemenië.
In Roemenië zijn de Karpaten minder hoog dan in de Alpen. Ze worden onderverdeeld in de Westelijke, Zuidelijke en Oostelijke Karpaten. De hoogvlakte van Transsylvanië wordt door het Karpatengebergte ingesloten. De Transsylvaanse Alpen of Zuid-Karpaten gaan in het westen van Walachije over in de vlakte van Oltenië.
De Baragansteppe neemt het oostelijke deel van de Walachijse vlakte in. Het centrale deel van de Oost-Karpaten gaat in Moldavië over in het Bîrladplateau. Aan de noordkant van dit plateau ligt de golvende vlakte van Iasi, ten zuiden van dit Plateau ligt de vlakte van Focsani die aansluit op de Donauvlakte met het plateau van Dobroedsja. Dit is een redelijk hoge heuvelachtige kuststreek dat bestaat uit een oeroude geërodeerde rotsmassa. Enkele vulkanische berggebieden zoals de Muntii Calimani en Muntii Harghitei liggen in de Oostelijke Karpaten.
Er zijn ook vele druipsteengrotten in Roemenië.
Flora & fauna
De overgangszone tussen de dichtbeboste Karpaten en Transsylvaanse Alpen en de steppen van de vlaktes wordt gevormd door de voetheuvels. Vooral de Bannat, Walachije, delen van Moldavië, Dobroedsje en Transsylvanië zijn kaal en uitgestrekt.
Meer dan 25% van Roemenië wordt bedekt met bos, vooral in de heuvels en de bergen. In de oostelijke Karpaten is er vooral naaldhout te vinden, in de zuidelijke Karpaten zijn ook veel loofbomen. Eiken, populieren en esdoorns komen voor tot een hoogte van 1200 à 14 meter, varens, bosbes en haargras tussen de 1700 – 1900 meter en alpenweiden met onder andere klok- en teunisbloemen en gentianen boven de 1900 meter. In de Karpaten zijn ca 1350 plantensoorten geteld. Gele papaver, Transsilvaanse akelei, steenbreek en edelweiss zijn enkele Alpine soorten.
Rondom de Donau zijn populieren en wilgen, in de wijde delta verschillende soorten riet. In de Donau-delta zijn vele verschillende planten met oa de lisdodde, witte en gele waterlelie, kikkerbeet, drijfvaren, waterming en moerasdistel. Het Letea-woud dat in de delta ligt ziet er door de klimop, Griekse liaan en wilde wingers enigszins tropisch uit.
In de dierenwereld is een mengsel van Centraal- Zuid- en Oost-Europese kenmerken met vanuit het oosten ook steeds meer Aziatische soorten als de steppe-adder, gevlekte en steppebunzing en de zeearend. In de zuidelijke Karpaten in West-Roemenië is een groot nationaal park waar oa nog de bruine beer, gems, marter, karpatenhert, wolf, notenkraker, steenarend en is hierdoor uniek voor Europa.
In de heuvels en op de vlakten komen oa hazen, patrijzen, reeën, vossen, dassen en everzwijnen voor. Er zijn ca 100 vogelsoorten te vinden in de beukenbossen, waaronder de groene specht, grijze uit, ringduif en Vlaamse gaai. In sparrenbossen komen oa de hazelhoen, berghaan, goudfazant en zwarte specht voor. In de Donaudelta aan de Zwarte Zee ligt het grote reservaat dat beroemd is door de vele vogels, zoals de aalscholvers, ooievaars, ibissen, reigers, lepelaars, zeearend, eenden, ijsvogel, scharrelaar en de hop. De Dalmatischee pelikaan komt in Europa alleen in dit reservaat voor. Tevens is dit de nationale vogel van Roemenië. Tevens is de Donau-Delta een kruispunt van 5 vogeltrekroutes en meer dan 300 vogelsoorten komen hier uitrusten en eten, waaronder de zwarte kormoraan. Er zijn ongeveer 100 vissoorten te vinden in de delta, onder andere de karpers, steurachtigen, meervallen, snoeken en baarsen. In de Zwarte Zee komen de harder, tarbot, haring en dolfijn voor.
Hoofdstad
Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en heeft een oppervlakte van 228 km² en ligt in het zuiden van het land op ca 90 meter hoogte op de Walachijse vlakte. Boekarest heeft meer dan 2 miljoen inwoners. De Dâmbovita-rivier stroomt dwars door Boekarest.
Taal
Het Roemeens is de officiële taal van Roemenië. Daarnaast wordt ook Duits (Transsylvanië), Hongaars, Turks, Russisch (Donaudelta), Tataars (Dobroedzja) en het Romani (taal van de zigeuners) gesproken. Daarnaast spreken de ouderen vaak Frans en de jongeren ook Engels. Dit komt doordat vroeger het Frans de leidende taal bij studies was. Tegenwoordig is dat het Engels.
Klimaat
Langs de Zwarte Zeekust heeft Roemenië een gematigd zeeklimaat. Dit
zorgt voor warme zomers en redelijk milde winters. In het binnenland heeft
Roemenië een landklimaat. Hier zijn warme zomers en koude winters. Er valt het
gehele jaar neerslag waarvan de meeste regen in de maanden mei en juni valt.
gem. max. temp. (°C) |
gem. min. temp.r (°C) |
gem. zonuren per dag |
gem. zee temp. (°C) |
|
januari |
2 |
-7 |
2 |
7 |
februari |
4 |
-3 |
3 |
5 |
maart |
9 |
-1 |
5 |
6 |
april |
16 |
6 |
6 |
10 |
mei |
22 |
11 |
8 |
15 |
juni |
26 |
15 |
9 |
20 |
juli |
29 |
17 |
9 |
23 |
augustus |
29 |
17 |
9 |
24 |
september |
24 |
12 |
7 |
21 |
oktober |
18 |
8 |
5 |
17 |
november |
10 |
2 |
3 |
13 |
december |
4 |
-3 |
2 |
9 |
Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dit geldt niet voor de reizen naar het Verenigd Koninkrijk die met de boot vanuit IJmuiden vertrekken, dan wordt u met de taxi naar de ferry in IJmuiden gebracht. Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming.
Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, muv Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant.
Parkeren is gratis.
Bak Reizen is al sinds 1933 gespecialiseerd in het verhuren van moderne bussen en touringcars met chauffeur voor groepen vanaf 12 personen. Onze moderne touringcars zijn uitgerust met airconditioning, koelkast, toilet, ABS, microfoon, en comfortabele stoelen. Naast het verhuren van touringcars, bieden we ook meerdaagse busreizen en dagtochten aan en organiseren we schoolreisjes en uitjes voor groepen en bedrijven.
Ons doel als touringcarbedrijf is om u een hoogwaardige en comfortabele reiservaring te bieden die aan al uw wensen en behoeften voldoet.
Bak Reizen biedt een breed scala aan vervoersmogelijkheden. Onze moderne bussen en touringcars zijn beschikbaar voor groepen van elke omvang, zowel binnen als buiten Noord-Holland. Voor bedrijven bieden we zakelijk vervoer aan, inclusief vervoer naar bedrijfsevenementen. We bieden ook evenementenvervoer aan, waarmee deelnemers van verschillende evenementen veilig en comfortabel kunnen worden vervoerd. Voor basisscholen in Noord-Holland hebben we een uitgebreid aanbod van schoolreisjes tegen scherpe tarieven.
Met onze jarenlange ervaring en professionele chauffeurs zorgen we ervoor dat uw groepsvervoer efficiënt, veilig en comfortabel verloopt.